Gıda Duyarlılığı Semptomları Nelerdir?



GIDA DUYARLILIĞIN   İLİŞKİLİ   HASTALIKLAR
 
Migren
Migren ağrıları birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce hatta günlerce de devam edebilir. Başın yarısında zonklamalar, bulantı ve hatta kusma görülür. Görüş bozulur ve kişinin gözünün önünde bulanık lekeler, siyah benekler uçuşur. Bu yüzden migren hastaları, özellikle güneş ve ışıktan uzak dururlar. Migrenin en önemli özelliği periyodik ataklar şeklinde ortaya çıkmasıdır.
Kronik enflamasyondan etkilenen seratonin metabolisması en temel migren mekanizmasıdır. Besin intoleransları ve sebep oldukları enflamatuar reaksiyonlar beyinde seratonin hormonunun salıgısını azaltır ve normalden düşük serotonin düzeyin sebep olurlar. Migren hastalarında da seratonin hormonunun eksikliği gözlenmiştir. Eğer besin duyarlılığınız olduğunu bilmeden bu tür besinleri tüketirseniz beyin seratoninin salgısının azalması da migren ataklarına sebep olacaktır.
Açıklanan bir diğer mekanizmada histamin bazlı enflamatuar reaksiyonların damar daralması ve genişlemesini düzenlemesi üzerinedir. Migrenin sebeplerinden biride normal dışı damar daralması ve genişlemesidir. Gıda duyarlılığına bağlı kronik enflamasyon reaksiyonları normal dışı damar daralması ve gelişmesine yol açarak migrene sebebiyet verebilmektedir.
 
 
Mide, Barsak Problemleri, İritable Barsak Sendromu
Genellikle hangi besinin bizde gaz ve şişkinlik şikayeti oluşturduğunu besinleri teker teker deneyerek bulmaya çalışırız. Fakat birden çok besin veya besin kombinasyonu bizde gaz ve şişkinlik problemi yaratıyorsa bu besinleri bulmak imkansızlaşır ve hayatımız boyunca nedenini anlayamadığımız gaz-şişkinlik problemi yaşamak zorunda kalırız. Gaz ve şişkinlik problemlerinin oluşma sebebi yediğimiz besinlerin vücutta doğru olarak sindirilememesidir. Doğru sindirilmeyen besin vücutta şişkinlik, ödem ve gaz , kaşınma gibi şikayetler oluşturur. Inek sütü, gaz ve şişkinlik problemlerini oluşturduğunu bildiğimiz en yaygın besindir . İnek sütü bileşeni laktozu sindiren laktaz enzimidir ve çoğu kişide laktaz enzimi vücuttan salgılanmaz veya yetersiz salgılanır. Siz süt veya sütlü gıdaları tükettiğinizde enzim eksikliğinden dolayı vücutta sindirilmeyen laktoz, gaz ve şişkinlik oluşturur. Buna tıp dilinde laktoz intoleransı denir.
Gaz ve şişkinlik problemlerinin yanında İritabl barsak sendromu (IBS) en sık görülen sindirim sistemi bozukluklarından biridir. Özellikle endüstrileşmiş ülkelerde çok sık rastlanır. Belirtileri kişiden kişiye değişmekte beraber; karın ağrısı, kabızlık ve/veya ishal, şişkinlik ve aşırı gaz, nefes darlığı, dışkıda mukus benzeri yapı, bağırsakların tam boşaltılamadığı hissi, yorgunluk, çok sık idrara çıkma isteği,  sırt ve bel ağrısı,  genellikle görülebilir.
Yakın zamana kadar İritabl barsak sendromunun (IBS)  sebebi tam olarak bilinmemekteydi. Oysa son yıllarda yapılan çalışmalar, bağırsak hastalıkları ile gıda duyarlılığı arasındaki bağlantıyı açıkça ortaya çıkarmıştır. Gıda duyarlılığı sonrası sorunlu gıdaları diyetlerinden çıkaran hastalarda %90’lara varan iyileşme oranları tespit edilmiştir.
Obezite ve Kilo Problemleri
Besin intoleransları ve sebep oldukları kronik enflamasyon vücutta yağ dokusunun artmasına sebep olmaktadır. Enlfamasyon reaksiyonları sebebiyle tüketilen şeker ve proteinler vücütta yağa dönüştürülerek depolanır. Ne kadar az yağlı besin tüketmeye çalışsanız da gida duyarlılığı sebebiyle bir süre sonra vücudunuzda ki yağ yüzdesi artabilir.
Besin intoleransları ve sebep oldukları kronik enflamasyon beyinde seratonin hormonunun düzeyini azaltır. Seratoninin az salgılanması şekerli ve yağlı gida isteğini tetkler, çünkü normalde şeker ve yağ seratonin düzeyini arttırarak doygunluk hissi verir. Seratinin eksiliğini kapatmak için tüketilen yüksek şeker  vücutta yağlanmaya ve kilo artışına sebep olur.
Besinduyarlılığının olması metabolizmayı yavaşlatır ve yavaş çalışan bir metabolizma da siz normal miktarda ve normal kalorili besinler tüketseniz de vücutta yağlanmaya, yani obeziteye sebep olacaktır.
Bu üç mekanizma gıda duyarlılığına bağlı obezite ve kilo problemlerinin temel mekanizmalarıdır. Sürekli ve periyodik olarak duyarlı olunan gıdaların tüketilmesi kaçınılmaz olarak kronik obezite ve kilo problemlerine yol açar.
Kas, Doku, Eklem Problemleri. Romatizmal Problemler.
Gıda duyarlılığına bağlı kronik enflamatuar reaksiyonlar yavaş, derinden, ve etkili reaksiyonlardır. Vücütta hergun bu reaksiyonlara bağlı küçük zararlar oluşur. Eğer bu zararlar vücüdün günlük onarma kapasitesinin üzerindeyse ve uzun süre devam ederse yavaştan ve derinden zarar verirler. Hergün yağmur yağdığını düşünürsek, yağmur sokakları temizleme ve su ihtiyacını karşılamadan ziyade su baskınlarına, baraj taşmalarına, trafik problemlerine ve günlük hayatın aksamasına sebep olur. Uzun süre reaktif gıdanın tüketilmesiyke oluşan gıda duyarlılığının sebep olduğu kronik enflamatuar problemlerde aynı bu şekilde kas, doku ve eklemlerde yavaştan ve derinden problemlere sebep olurlar.
 
Kronik Yorgunluk Sendromu
Sürekli halsizlik, sabah kalkamama, baş ağrısı, iştahsızlık gibi şikayetler yaşarız. Bu sorunlar eğer uzun süre devam ediyorsa, kronik yorgunluk sendromu (KYS) hastalığı olarak adlandırılır. Kronik Yorgunluk Sendromunun (KYS) birçok sebebi olabilir. Fakat en temel iki mekaznızmasının vücutta bulunan kronik viral enfeksiyonlar ve besin intoleranslarının olduğu bilinmektedir.
Gıda duyarlılıkları ve bunlara bağlı kronik enflamatuar reaksiyonlar beyinde seratonin hormonunun azalmasına sebep olduğu için seratonin düzey düşüklüğü, hayattan keyif alamama, depresyon ve yorgunluk şikayetlerine de sebep olacaktır.
Duyarlı olduğunuz gıdalar tükettiğiniz  sürece yorgunluğunuz devam eder. Gıda duyarlılığına bağlı kronik yorgunluk, reaktif gıdaların tüketimi kesildiğinde son bulur.
 
Egzama ve Deri Hastalıkları

 

Enflamasyonun ve etkilerinin gözle görülür şekilde belli olduğu organ deridir. Bir yaranın kapanması tamamen eflamasyon bazlı bir olaydır. bh Bu yüzden gıda duyarlılığına bağlı enflamatuar reaksiyonlar deride, kızarıklık, kaşıntı, şişkinlik şeklinde ortaya çıkar. Egzama gıda duyarlılığının en sık rastlanan sendromudur. Maya ve sütte bulunan Kaseine (kasein duyarlılığı) ve bugdayda bulunan Glutene (Gluten duyarlılığı) karşı duyarlılığın egzamaya yol açtığı çok açık şekilde gösterilmiştir. Akne-sivilce,  sedef hastalığı, rashes, açıklanamayan kaşıntı, dermatit gibi deri problemleri çeşitli düzeylerde gıda duyarlılığına bağlı kronik enflamasyonla ilişkilendirilmiştir.
ccc




 Okunma Sayısı : 6845         22 Mayıs 2020


  • 6 MAYIS 1998 yılında  Cebeci de çalışma hayatına başlamış,  2006 yılında Kavaklıdere şubesini açarak  bugüne dek hızlı, kaliteli, güvenilir ve ekonomik tahlil hizmetleri sunma amacını sürdürmüştür. Temel prensibimiz kaliteden ve etik değerlerden ödün vermeden en iyi laboratuvar hizmetlerini vermektir

    Laboratuarımızda kaliteli hizmet; hastaya, yapılan işe ve alınan örneğe saygı ile başlar, sürekli eğitimle, kalite kontrol çalışmalarıyla devam eder, teknolojiyi takip ederek süreklilik kazanır.  
     
    Laboratuvarımız ekonomik fiyatları, tecrübeli uzman laboratuvar personeli, geniş laboratuar tahlil paneli, güleryüzlü hizmeti, zamanında sonuç verebilmesi hasta portföyumuzun artmasında en önemli nedenlerden biridir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres:
Tunalı Hilmi Caddesi Bestekar Sokak No:78/3-4 Kavaklıdere / Çankaya / ANKARA
HARİTA
2014 Bulgu Laboratuvar Tüm Hakları Saklıdır.
TEKNODEVA